استخراج پرولین از بافت تر گیاهی
بر طبق مطالعات محققین مختلف تنشهای غیر زنده خصوصاً خشکی و شوری بر روی متابولیسم ازت در گیاهان تأثیر میگذارد. نتایج تحقیقات پژوهشگران متعدد حاکی از آن است که تحت تنش آبی و در گیاهان پژمرده هیدرولیز پروتئینها به وقوع میپیوندد و این موضوع باعث افزایش آمینواسیدها در گیاه میگردد.
وقتی کمبود آب شدید باشد، آمینواسیدهای آزاد به خصوص پرولین در بافتهای گیاه جمع میشوند. میزان اسیدآمینه پرولین آزاد (که در ساختمان پروتئین شرکت ندارد) در گیاهان تحت تنش به طور قابل ملاحظهای افزایش مییابد.
افزایش پرولین در جهت کاهش پتانسیل آبی گیاه به منظور حفظ فشار آماس صورت میگیرد. پرولین مانند برخی آمینواسیدهای دیگر، اسیدهایآلی، قندها و ترکیبات آلی دیگر به عنوان یک تنظیم کننده اسمزی[1] در تعدیل شرایط اسمزی سلول ایفای نقش کرده و بدین ترتیب اثرات کمبود آب را خنثی میکند. ثابت شده است که افزایش پرولین در نتیجه سنتز جدید آن است و از تجزیه پروتئین حاصل نمیشود.
برای پرولین علاوه بر نقشی که به عنوان تنظیمکننده اسمزی داراست، اعمال زیر نیز پیشنهاد شدهاند:
1- مخزن انرژی برای تنظیم پتانسیل احیای سلولی.
2- پرولین می تواند مانند یک آنتی اکسیدانت نقش دهنده قوی الکترون را برای پاکسازی کردن رادیکالهای آزاد ایفا نماید.
3- محافظت از بزرگ مولکولهایی مثل پروتئینها
4- کاهش اسیدیته داخل سلول
ذخیره مواد کربنه و ازتدار برای دوره رفع تنش
[1] Osmoticum
آماده سازی محلول ها:
1. فسفریک اسید 6 مولار: 12/41 میلی لیتر اسید فسفریک 85% با دانسیته Kg/L 1/68 به آب مقطر افزوده و سپس به حجم 100 میلی لیتر رسانیده شد.
2. سولفوسالیسیلیک اسید 3%: 3 گرم پودر سولفوسالیسیلیک اسید را در آب مقطر حل نموده و به حجم 100 میلیلیتر رسید.
3. اسید ناینهیدرین: مقدار 25/1 گرم پودر اسید ناینهیدرین را در 30 میلیلیتر اسید استیک گلاسیال حل نموده و سپس 20 میلیلیتر اسید فسفریک 6 مولار آمادهشده به آن اضافه گردید.
4. استاندارد 100 میلیگرمدرلیتر پرولین: 0100/0 گرم پرولین را در آب مقطر حل نموده و به حجم 100 میلیلیتر رسید.
5. استانداردهای 0, 4, 8 , 12, 16 و 20 میلیگرمدرلیتر پرولین: به ترتیب 0, 2, 4, 6, 8 و 10 میلی لیتر از استاندارد 100 میلیگرمدرلیتر پرولین برداشته و با آب مقطر به حجم 50 میلیلیتر رسانیده شد.
- تولوئن.
روش کار:
1. 5/0 گرم ماده تر گیاهی را با هاون خرد شده و درون یک تیوب ریخته شد، سپس 10 میلیلیتر سولفوسالیسیلیک اسید 3% آمادهشده را به آن اضافه نموده و نمونه را درون یخ قرار داده شد.
2. تیوب را در 15000 دور به مدت 10 تا 15 دقیقه در دمای 4 درجه سانتیگراد سانتریفوژ نموده تا مواد اضافی از محلول جدا گردید. میتوان به جای سانتریفیوژ از قیف شیشهای و کاغذ صافی برای صاف کردن نمونه ها استفاده کرد.
3. مقدار 2 میلیلیتر از عصاره صاف شده را درون تیوب جدید ریخته و 2 میلیلیتر اسید ناینهیدرین و 2 میلیلیتر اسید استیک گلاسیال به آن افزوده و سپس خوب مخلوط شد.
4. همزمان مقدار 2 میلیلیتر از محلولهای استاندارد صفر، 4، 8، 12، 16 و 20 میلیگرم در لیتر پرولین را درون تیوبهای جدید ریخته و 2 میلیلیتر اسید ناینهیدرین و 2 میلیلیتر اسید استیک گلاسیال به آنها افزوده و سپس خوب مخلوط شد.
5. نمونهها را در حمام آب گرم به مدت 1 ساعت حرارت داده و سپس درون حمام یخ قرار داده شد.
6. مقدار 4 میلیلیتر تولوئن به محلول اضافه نموده و آن را به مدت 20 ثانیه با دستگاه ورتکس به هم زده شد.
استانداردهای پرولین محلول در فاز تولوئن را به اندازه لازم در کووت دستگاه اسپکتروفتومتر ریخته و مقدار پرولین را در طول موج 520 نانومتر قرائت کرده و منحنی استاندارد رسم شد. سپس میزان جذب در نمونه های گیاهی را قرائت نموده و با قراردادن آن در معادله خط مقدار پرولین آمد.
توجه: نمونهها و محلول ناینهیدرین را در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شد.
منابع:
حسیبی، پ.، م. نبی پور و ف. مرادی. 1389. بررسی نقش برخی محافظت کننده های سرمایی در القای تحمل تنش دمای پایین به گیاهچه های برنج. مجله الکترونیک تولید گیاهان زراعی. جلد سوم، شماره اول، بهار 1389. صفحات 39-56
Bates LS, Waldern RP, Tear ID. 1973. Rapid determination of free proline for water stress studies. Plant Soil. 39:205-207.
Kramer, P.J. 1969. Plant and Soil water Relationships: A Modern synthesis. McGraw-Hill, Inc. New York.
منبع: وبلاگ راه کم گذر
- لینک منبع
تاریخ: چهارشنبه , 09 فروردین 1402 (10:16)
- گزارش تخلف مطلب